Nasveti za dober nakup smučarskih čevljevZa vse tiste, ki uživate v smučarskih radostih in radi poskrbite, da vas ne zebe v noge, tišči v prste…

Pred kratkim sem se dobila s prijateljico. Po telefonu mi je povedala, da ima težave pri nakupu novih smučarskih čevljev in da nikjer ne najde takih, ki bi se barvno ujemali z njenim novim smučarskim kompletom?!!! Po kratkem šoku sva se pogovorili o tem kaj je potrebno vedeti o smučarskih čevljih preden se odpraviš v trgovino s športno opremo.

Prva stvar, ki jo morate vedeti je, da se smučarskih čevljev ne kupuje glede na barvo ali blagovno znamko. Bodite pozorni predvsem na to, kako se prilegajo vašim nogam.

Naj vam bodo spodnji nasveti v pomoč…

  1. Pred nakupom se dobro pozanimajte kakšne smučarske čevlje potrebujete glede na vaše znanje smučanja. Se pravi, če niste profesionalni smučar ne potrebujete tekmovalnih smučarskih čevljev. Brošure o tem kakšni smučarski čevlji so primerni za vas in kakšni ustrezajo vašemu znanju smučanja dobite v športnih trgovinah ali na spletnih straneh proizvajalcev.
  2. V športno trgovino odidite takrat, ko natančno veste kak model smučarskih čevljev potrebujete. S seboj vzemite par smučarskih nogavic. Dobite jih lahko tudi v večini trgovin…samo ne vem kdo rad obuje že uporabljene nogavice, saj veste glivice in to… Ko smo ravno pri smučarskih nogavicah, priporočam nogavice, ki naj bodo raje tanjše in iz kvalitetnejših materialov.

    Prodajalcu oziroma prodajalki povejte kakšne smučarske čevlje potrebujete. Nikakor ne skoparite z informacijami o vašem smučarskem znanju in željah… Vendar ne pretiravajte…lahko naletite na prodajalca ali prodajalko, ki resnično obvlada svoj posel. Takšne večkrat najdete v bolj specializiranih manjših trgovinah s smučarsko opremo, kjer si vzamejo čas za svoje stranke.
  1. Različni izdelovalci imajo različne oblike in dizajne smučarskih čevljev. Razlikujejo se po obliki sami, trdoti čevlja, obliki školjke, anatomiji stopala, višini naklona…
  2. Pomembno je, da zapet čevelj »objame« stopalo (pri gibanju smučarskega čevlja ne sme poplesovati) ter peto, ki se pri obremenitvi ne sme dvigovati naprej. Torej, noga ne sme imeti prostora še za ene nogavice, kot nas nekateri konstantno prepričujejo, ampak se mora popolnoma prilagajati školjki. Upoštevati morate, da se smučarski čevlji raztegnejo.
  3. Zelo pomembno je, da nikoli ne kupite prvih smučarskih čevljev, ki ste jih zagledali in katere ste imeli obute le eno minuto. Vedno si vzemite čas, da ga imate na nogi vsaj 20-30 minut in se z njim tudi sprehodite po trgovini.
  4. Preizkusite večje število različnih smučarskih čevljev, različnih proizvajalcev. Le takop pridete do tistih, ki so vam resnično pisani na nogo.
  5. Ta informacija pa bo prav prišla zmrzljivcem. Obstajajo različni grelci smučarskih čevljev na baterije. Od takih, ki so že vgrajeni v sam čevelj do takih, ki jih v čevelj lahko vstavite tudi sami. Obstajajo pa tudi geli, ki zadržujejo toploto vse tja do šest ur.

Ko boste izpolnili vsaj pet od naštetih nasvetov, pa le povprašajte za želeno barvo smučarskih čevljev, ki se bo ujemala z vašim smučarskim kompletom.

Veliko smučarskih užitkov vam želim.