Klepetalnice na spletu predstavljajo nevarnost za otroke

spletne klepetalnice

Novinarka nemškega časopisa Bravo, Beate Schöning, se je v spletni klepetalnici izdajala za dvanajstletno šolarko – reakcije nekaterih prisotnih v klepetalnici so bile osupljive.

Klepetanje preko interneta je navdušilo veliko otrok in mladostnikov. Tega se žal zavedajo tudi pedofili, ki se preko interneta vedno pogosteje okoriščajo z naivnimi mladostniki. Skriti za nedolžnimi vzdevki se podajo na strani spletnih klepetalnic in nadlegujejo otroke v seksualnem smislu.

Raziskave v Združenih državah Amerike so pokazale, da je takšno seksualno nadlegovanje otrok v klepetalnicah postalo že vsakdanjik. Od 1000 anketiranih mladostnikov ženskega spola, je imelo 30 odstotkov že stik z pedofilom. Vsak peti otrok je že bil pozvan k seksualnim igram.

V Nemčiji so zaradi tega ustanovili skupino, ki se ukvarja s pritožbami in težavami v zvezi s spolnim nadlegovanjem otrok preko interneta in skrbi za to, da bi se storilci čim prej odkrili. Vodja skupine Dennis Grabowski pravi: “Večkrat smo se že soočali s takšnimi primeri in zato svetujemo staršem, da storilce prijavijo in skušajo skupaj z lastniki spletne strani ali klepetalnice poiskati podatke o storilcu in s tem sprožiti kazenski pregon.”

Pedofili se najraje pridružijo klepetalnicam, ki so namenjene samo otrokom in tam poiščejo svoje žrtve. Nato z otrokom sistematično gradijo vedno bolj oseben odnos, poskušajo dobiti čim več osebnih podatkov in vsiljujejo osebno srečanje.

Kako resno je stanje, kaže uspeh švicarske policije, ki je v juliju 2002 uspešno ovadila 17 homoseksualnih pedofilov v starosti od 28 do 56, ki so preko klepetalnice iskali stik z mladoletnimi fanti. Pri tem so se policisti izdajali za štirinajstletnike. Vseh 17 moških so nato aretirali na kraju srečanja, kjer so čakali na svoje mladoletne žrtve.

Tudi britanska vlada je spoznala situacijo za resno in je organizirala kampanjo v vrednosti 1,5 milijonov funtov, ki naj bi obveščala starše in otroke o nevarnostih, ki prežijo v klepetalnicah.


Tudi ženske so lahko storilke

Nemška raziskovalka Schöning je naredila obsežno raziskavo na področju internetne pedofilije. Pri tem je prišla do osupljivega dejstva, da 70 odstotkov staršev sploh ne ve, kaj njihovi otroci počnejo, kadar so na internetu. Na drugi strani je dokazala, da 97 odstotkov ljudi, ki se želijo spozabiti nad otroki, za to uporablja ravno internet. 50 do 70 odstotkov »klepetavcev« usmerjajo klepet v seksualno smer. “Med njimi so tudi odrasle ženske “, je rekla Schöningova.

Nato pove o »svojih« primerih. S to tematiko se ukvarja že pet let. V klepetalnicah se izdaja za mladoletno deklico in se pusti zavajati. Do sedaj je dogovorila osebno srečanje z kar 21 moškimi in s tem zagotovila, da so bili kazensko ovadeni. Več se žal ne da storiti, kajti nikjer ni sprejetega zakona, ki bi kaznoval poskuse spolne navezave preko interneta. Med moškimi, ki jih je uspela ovaditi, je bilo celo nekdo, ki je na njene obtožbe odgovoril z “no risk, no fun”. Kot je ugotovila, je bil prav ta moški vodja doma za otroke v mestu Kassel. Ker je bila pri akciji prisotna televizijska ekipa kanala Bravo, je moški na vso srečo izgubil svojo službo.


Vprašanja v zvezi s spodnjim perilom

Kako enostavno se je dogovoriti za srečanje, prikaže ga. Schöning s prijavo v klepetalnico spletne strani www.bravo.de. Izdaja se pod vzdevkom “louisa12w” in napiše nekaj stavkov v slogu otroka. V roku nekaj minut se nabere že kar nekaj »sogovornikov«, ki jo sprašujejo koliko je stara, o njenih konjičkih in kje stanuje. Odgovori ji tudi “badboy_666”. Najprej želi izvedeti, ali “louisa12w” nosi spodnje perilo. Nato ji napiše, da naj se sleče in si poliže bradavičke. “Masiral ti bom ritko, nato pa bom potisnil prst v tvojo mucko.”. Te vrstice se grozljivo izpišejo na projekcijsko površino in vsi prisotni so šokirani. Že sama brutalna intimnost teh stavkov je težko dojemljiva in neznosna. Najbolj zaskrbljujoča pa je misel, da bi nekdo tako ogovoril lastno hči in da bi se le-ta nekoč srečala s tako imenovanim “Bad Boy-em” iz klepetalnice.

V Nemčiji se od leta 2000 dalje zlorabe preko interneta registrirajo tudi statistično. Do sedaj je registriranih sedem primerov in ga. Schöning je prepričana, da bo število še naraslo: “Nič ni lažjega od uporabe interneta, da bi prišli do ‘zanimivega blaga’, ‘svežega mesa’, kot to imenujejo na sceni.” Nobena klepetalnica ni varna pred pedofili, zavedanje staršev in otrok pa je žal še premalo razvito.


Starši morajo vedeti, kaj počnejo njihovi otroci

Kaj storiti? Beate Schöning predlaga radikalne ukrepe. “Otroci, ki še niso dopolnili dvanajst let, niso na internetu nič izgubili”, pravi. Starši naj bi preverjali internetne stike njihovih otrok – poznati morajo njihova gesla in se v primeru dvoma sami pridružiti klepetalnici. Kot absolutni tabu velja, da bi drugim izdajali pomembne informacije, kot so ime, naslov, telefonska številka ali celo slike. Srečanja s “prijatelji iz klepetalnice” se lahko – če sploh – organizirajo samo v spremstvu staršev.

Spodaj so še enkrat na kratko navedeni nasveti strokovnjakov, ki se ukvarjajo s preprečevanjem spolne zlorabe preko interneta:

Nasveti za starše 
 1. Otroci do dvanajstega leta naj ne uporabljajo interneta.
 2. Pustite, da vam otrok pokaže kako klepeta preko klepetalnice. To bo zagotovo storil z veseljem.
 3. Pogovarjajte se o dogodkih in temah ter novih prijateljih v klepetalnici. Tudi če starejši otroci ne povedo veliko, je to dobro za krepitev zaupanja.
 4. Pogovarjajte se o teh stvareh odkrito, razložite otrokom nevarnosti, ki nanje prežijo preko interneta.
 5. Ne dajajte fotografij in osebnih podatkov svojih otrok na internetne strani (npr. šolske strani ali strani kakšnega združenja).
 6. Pojasnite otroku, da se ne sme srečati s tako imenovanim »prijateljem« iz klepetalnice. Če se pa otrok želi srečati, ga obvezno pospremite.
 7. Poskusite sami in se izdajajte kot otrok. Tako boste najlažje videli, kaj vse se dogaja v klepetalnicah. Če naletite na sumljiv primer, obvestite policijo in pokažite otroku, kaj se lahko zgodi.
 8. Dopovejte otroku, da ne sme izdajati podatkov o drugih otrocih in da se tudi ne sme predstavljati kot nekdo drug. To so zelo resne zadeve.
Nasveti za otroke
 1. Kot vzdevek nikoli ne uporabljaj lastnega imena, inicialk ali starost. “marjetica2005” je bolje, kot “anjak.13”.
 2. Pri prijavljanju v klepetalnico nikoli ne uporabljaj resničnih podatkov.
 3. Če objaviš e-mail, objavi anonimen e-mail naslov, ki ne navaja lastnih podatkov (npr. “[email protected]”).
 4. Ne izdajaj imen, naslova ali telefonske številke drugih otrok. Ne objavljaj njihovih slik.
 5. Ne navajaj podrobnosti o lastnem telesu.
 6. Klepetalnice so polne laži, kar je normalno – ne verjemi ničesar, kar tam prebereš.
 7. Napiši, da tvoji straši berejo tvojo pošto. To prestraši storilca.
 8. Če ti nekdo pošlje nenavadne slike: pokaži, da ti je dolgčas in prekini pogovor.
 9. Ne imej občutka, da si tistemu na drugi stran kaj dolžan. Če je zares starejši od tebe, točno ve, kaj se ti plete po glavi in se želi s tem okoristiti.
 10. Veliko klepetalnic ima funkcijo blokade, s katero lahko blokiraš neželjene sogovornike.
 11. Če je prišlo do neprijetnega ali mučnega pogovora, obvesti o tem osebo, kateri zaupaš.
 12. Dogovori se za srečanja samo na javnih mestih in v spremstvu staršev.
 13. Če je sogovornik na drugi strani že prejel tvoje fotografije, ali pa si mu izdal osebne podatke in se je izkazalo, da gre za pedofila, nemudoma obvesti starše ali starejšo osebo, ki ji zaupaš.
 14. Sumljivo je, če želi nekdo izmenjati »čudne« skrivnosti.
 15. Ne vstavljaj lastnih slik. Ta polja pusti prazna.
 16. Ne objavljaj fotografij, telefonski številk, e-mail-naslovov, domačega naslova, imena prijateljev in prijateljic, ime šole itd.. Absolutni tabu je tudi spletna kamera (Webcamera).
Ovadite storilca 
 1. Kaznivo je: dogovori z mladostniki, ki zadevajo spolnost, nagovarjanje otroka k spolnosti (npr. preko spletne kamere), pošiljanje pornografskih vsebin otrokom. Kazen v tujini: zaporna kazen od treh mesecev do pet let. Za spolne zlorabe preko interneta: zaporna kazen od šest mesecev do 10 let.
 2. Označite besedilo in ga prekopirajte na Wordov dokument. Shranite ga in ga posredujte zadevnim osebam, ki so pristojne za preprečevanje spolnih zločinov.
 3. Predajte celotno besedilo, slike, točen čas pisanja policiji. Ta lahko preko vzdevka in ure ugotovi, kdo se skriva na drugi strani računalnika. Na strežniku klepetalnice so zavedeni vsi podatki o vseh povezavah.